FACEBOOK, INSTAGRAM & WHATSAPP MUNGKIN DITUTUP SEMENTARA

share on:

Pengguna Facebook di seluruh dunia melaporkan isu-isu yang masuk dan dimuatnaik di laman web serta turut berlaku di Instagram dan WhatsApp. Facebook tidak memberikan alasan untuk gangguan itu, dan menyediakan maklumat yang minimum selain mengakui ia telah menjejaskan perkhidmatan di beberapa buah negara.

Namun, saham Facebook masih tidak terjejas sejak Rabu petang.

Syarikat itu mengakui gangguan telah berlaku dan memuatnaik dalam satu Tweet Rabu lalu, berkata, “Kami menyedari bahawa sesetengah orang sedang menghadapi masalah mengakses keluarga aplikasi Facebook. Kami sedang berusaha menyelesaikan masalah ini secepat mungkin. ”

Ia kemudian mengesahkan bahawa masalah itu bukan hasil daripada serangan DDoS, yang merujuk kepada serangan Denial-of-Service yang berpunca dari penggodam yang membanjirinya dengan trafik palsu.

Pada majlis Facebook di Austin, Texas baru-baru ini, ketua produk video syarikat itu memecahkan jenaka apabila dia berlari ke dalam masalah teknikal.

“Hari ini adalah hari kesukaran teknikal untuk Facebook, saya rasa,” Paresh Rajwat, merujuk kepada gangguan perkhidmatan seluruh dunia ketika video persembahannya gagal memuatnaik audio. Rajwat mengumumkan ciri baru untuk perkhidmatan video Watch Facebook.

Laporan masalah dengan Facebook memuncak di lebih dari 11,000 di seluruh dunia menurut Downdetector, sebuah laman web di mana pengguna boleh melaporkan masalah pada aplikasi dan laman web, tetapi Facebook belum mengesahkan isu-isu sama ada telah diselesaikan atau belum.

Pengguna melaporkan pelbagai masalah, kerana tidak dapat memuatnaik gambar sama sekali untuk tidak dapat memberi komen untuk beberapa pengguna. Pengguna Facebook menyiarkan tangkapan skrin di Twitter yang menunjukkan mesej ralat ketika mereka cuba memuat aplikasi. Apabila memuatnaik info, beberapa pengguna ‘mendapat mesej pada skrin yang mengatakan “Akaun Sementara Tidak Tersedia” atau “Account Temporarily Unavailable.”

Isu-isu teknikal dengan Facebook sebelum ini telah menimbulkan sangat banyak masalah serius bagi pengiklan atas talian (Online) yang menggunakan platform dan laman web lain bagi tujuan perniagaan.

Facebook sebelum ini mengalami gangguan aplikasi pada bulan November ketika pengiklan cuba meletakkan iklan untuk Black Friday dan Cyber ​​Monday.

Pada tahun 2013, Facebook menyebabkan gangguan kepada website yang mengambil ciri log masuknya di internet menggunakan akaun Facebook. Apabila pengguna cuba log masuk ke laman web dengan profil Facebook mereka, mereka dibawa ke halaman ralat Facebook, Business Insider juga turut melaporkan pada masa itu. Masalah itu hanya berlaku dalam beberapa minit, laman web yang terjejas termasuk The New York Times dan CNN.

Pengguna media sosial keluarga aplikasi Facebook perlu bersedia khususnya pengiklan atas talian yang menjalankan perniagaan sepenuhnya menggunakan platform Facebook. Saranan dari jurulatih pemasaran online, Ahmad Afifi berkata, “Apabila berlaku masalah di Facebook, Instagram dan Whatsapp, baru semua peniaga akan fikir tentang pentingnya mempunyai Website perniagaan sendiri”

Kebarangkalian platform keluarga aplikasi Facebook itu terjejas sehingga menyebabkan perkhidmatannya ditutup masih belum dapat dikenalpasti.

Leave a Response