“ICERD Hanya Mainan Politik PAS” – Lim Guang Eng

share on:

“ICERD Hanya Mainan Politik PAS” – Lim Guang Eng

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa himpunan 8 November ini hanyalah mainan politik PAS sambil menuduh Presidennya, Abdul Hadi Awang telah mengeluarkan fakta yang salah dan memanipulasi ICERD atas dasar agama.

“Jelas sekali demonstrasi ICERD ini tidak lagi membantah terhadap ICERD, kerana isu ICERD tidak lagi relevan, tetapi ia diadakan demi kelangsungan politik dan menjadikan modal politik bagi PAS.

“DAP menyerahkan kepada rakyat Malaysia untuk membuat keputusan, sama ada Hadi adalah ekstremis atau bertanggungjawab,” kata Lim, yang juga menteri kewangan, dalam satu kenyataan.

Beliau turut menegaskan bahawa terdapat 62 Ahli Parlimen Muslim Pakatan Harapan (PH) dan bukannya 58 yang didakwa oleh Hadi.

Lim menambah bahawa jumlah Ahli Parlimen Bumiputera di PH juga mengatasi jumlah bukan Bumiputera 70 hingga 58, menafikan percubaan Hadi untuk menggambarkan perwakilan yang lebih rendah di Dewan Rakyat untuk majoriti etnik dan agama terbesar di negara ini.

“Adakah Hadi menganggap Bumiputera bukan Islam dari Sabah dan Sarawak sebagai tidak sama dengan status Bumiputera, hanya kerana mereka bukan Islam?” Tanya Ahli Parlimen Bagan itu.

Lim menambah bahawa perwakilan Muslim dan bukan Islam dalam Kabinet dengan 17 menteri Muslim kepada 11 menteri bukan Islam, untuk memastikan kepentingan Islam dilindungi dengan baik.

Beliau mencadangkan Hadi menggunakan perhimpunan 8 Disember untuk memprotes semua skandal kewangan yang berlaku semasa kepimpinan Umno dan Barisan Nasional sebelum ini, jika kedua-duanya benar-benar berniat untuk melindungi kepentingan Bumiputera dan Muslim.

“Saya mengesyorkan agar presiden PAS menggunakan kesempatan ini untuk memprotes terhadap semua skandal kewangan yang berlaku di bawah pimpinan Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno, dan bukannya mengalihkan negara daripada skandal kewangan dan rasuah.

“Ini akan menjadi perkara yang baik untuk semua rakyat Malaysia, baik untuk orang Islam maupun untuk orang bukan Islam,” katanya.

Skandal kewangan terkini yang muncul yang membabitkan pentadbiran BN sebelum ini menyedari kehilangan deposit sebanyak RM4 bilion dari Tabung Haji, tabung simpanan dengan sembilan juta penyumbang yang beragama Islam; bertujuan membiayai haji.

Leave a Response