PM Tak Puas Hati Kehadiran Menteri, Timbalan Menteri

share on:

 

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini melahirkan rasa tidak puas hati dengan prestasi kehadiran menteri dan timbalan menteri di Parlimen.

Bagaimanapun, Perdana Menteri menegaskan beliau tidak bercadang menetapkan indeks prestasi utama (KPI) untuk mengukur prestasi menteri dan timbalan menteri menjalankan tugas di Parlimen.

“Saya tidak pernah berpuas hati dengan semua perkara, namun menteri dan timbalan menteri perlu meningkatkan prestasi kehadiran mereka di Dewan Rakyat dan mereka perlu ada alasan yang kukuh untuk tidak hadir,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian ditanya sama ada berpuas hati dengan tahap kehadiran menteri dan timbalan menteri di Parlimen bagi menjawab soalan di Dewan Rakyat.

Berdasarkan aturan mesyuarat Dewan Rakyat hari ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertanya soalan pertama kepada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengenai pinjaman mudah dari Jepun tetapi mengejutkan soalan itu di jawab Perdana Menteri.

Dr Mahathir berkata, beliau tidak akan mengenakan KPI kerana beliau maklum bahawa menteri dan timbalan menteri mempunyai tugasan lain yang perlu dilaksanakan.

“Sidang Dewan Rakyat ini berjalan hampir separuh hari dan untuk 20 hari persidangan ini sukar untuk mereka hadir dan berada di sini sepanjang hari… itu tidak praktikal.

“Kita perlukan mereka untuk tugasan lain juga,” katanya.

Ditanya sama ada beliau berpuas hati dengan diri beliau dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri, Dr Mahathir berkata beliau berusaha sebaik mungkin.

“Saya sudah cuba membahagikan masa sebaik mungkin untuk bekerja 24 jam sehari selagi mampu.

“Jika ada lebih masa hingga 36 jam sehari , saya harap dapat bekerja 36 jam sehari,” katanya berseloroh.

Sementara itu, Guan Eng mengulas isu beliau tidak menjawab soalan pertama berkaitan Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat, katanya soalan itu sebenarnya ditanyakan kepada Perdana Menteri untuk dijawab.

“Jadi saya rasa, sikap akauntabaliti beliau itu haruslah dipuji,” katanya ringkas.

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/452723/pm-tak-puas-hati-kehadiran-menteri-timbalan-menteri

Leave a Response