DBKL: Kami Terpaksa Meluluskan Permohonan Pemimpin Belia Bersatu

share on:

DBKL: Kami Terpaksa Meluluskan Permohonan Pemimpin Belia Bersatu

KUALA LUMPUR: Pengarah Jabatan Pembangunan Perlesenan dan Peniaga Balai Raya Kuala Lumpur (DBKL), Anwar Mohd Zain berkata beliau terpaksa meluluskan permohonan pemuda belia Bersatu Mohd Noorhisyam Abd Karim untuk mendapatkan lot bazar selepas menerima surat sokongan daripada Ahli Parlimen Bukit Bintang Fong Kui Lun.

“Kami berkata tidak pada mulanya, tetapi dia (Noorhisyam) terus mengganggu kami dan kami hanya memberi selepas menerima surat sokongan Ahli Parlimen Bukit Bintang,” kata Anwar.

Anwar bertindak balas terhadap laporan mengenai skandal bazar Ramadan di Jalan Masjid India yang melibatkan Mohd Noorhisyam, yang dituduh menyalahgunakan hubungan politik untuk mendapatkan 80 lot bazar dan menyewakannya setinggi RM5,000 setiap lot.

“Kami juga bersetuju selepas dia mendakwa bahawa dia hanya melakukannya untuk membantu golongan miskin mendapatkan wang untuk Hari Raya,” katanya.

imej: https://content.thestar.com.my/smg/settag/name=lotame/tags=all

“Tiada lagi ruang untuk lot baru di sana, tetapi kami membenarkan mereka memasang gerai berhampiran kawasan Maybank selagi ia tidak mengganggu trafik,” katanya.

Anwar berkata DBKL membatalkan sistem lama memperuntukkan lot bazar kepada parti politik pada tahun 2014.

Sistem sebelum 2014 terperangkap dalam kontroversi, dengan pelbagai pihak yang mendakwa rasuah dan nepotisme.

Pegawai DBKL sentiasa dituduh menyalahgunakan kuasa dengan memperuntukkan lot untuk kenalan dan kroni yang seterusnya menyerahkan atau menjual lot kepada penawar tertinggi.

“Sebenarnya kita akan menghapuskan peruntukan pihak ketiga,” katanya.

Sementara itu Ketua Bukit Bintang Bersatu Zailani Isausuludin berkata beliau akan membuat laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung perkara itu.

Baca lebih lanjut di https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/14/dbkl-we-were-forced-to-approved-bersatu-youth-leader-application/#RsuDEWc7aiO7vTkp.99

Leave a Response