Ramkarpal: Salah Tetap Salah, Walaupun Mahathir Mempertahankan Daim

share on:

Ramkarpal: Salah Tetap Salah, Walaupun Mahathir Mempertahankan Daim

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh semalam berkata pembelaan Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad terhadap Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) untuk memanggil dua hakim tertinggi supaya menuntut perletakan jawatan mereka adalah tidak wajar dan menentang kedaulatan undang-undang.

Dalam satu kenyataan, beliau berkata CEP telah dilantik oleh kerajaan, oleh itu tindakannya adalah seolah-olah kerajaan.

“Apabila ia memanggil hakim dan menuntut perletakan jawatan mereka, ia akan dilihat sebagai kerajaan menuntut perletakan jawatan mereka yang secara menyeluruh mengabaikan prinsip pemisahan kuasa,” katanya.

Tambahnya, ia adalah ciri asas mana-mana demokrasi dimana tidak mengganggu hal ehwal badan kehakiman.

Peguam itu juga mengkritik pelantikan Ketua Hakim Negara, Raus Sharif dan Presiden Mahkamah Rayuan, Zulkefli Ahmad Makinudin tidak salah, malah menyatakan ia adalah perkara yang lebih penting supaya menuntut pengunduran diri mereka.

“Ini jelas salah. Perlembagaan Persekutuan menetapkan cara untuk penghapusan hakim.

“Ini mesti dipatuhi sepanjang masa selaras dengan kedaulatan undang-undang.

“CEP secara jelas melampaui sempadannya dalam kes ini,” ulasnya.

Pada 10 Jun lalu, Ramkarpal berkata pengerusi CEP Daim Zainuddin tidak sepatutnya campur tangan dalam yang bukan dibawah tanggungjawabnya.

Dia merujuk kepada laporan bahawa Daim telah memanggil dua hakim untuk meminta pengunduran diri mereka.

Ahli Parlimen DAP berkata penyingkiran Raus dan Zulkefli (yang telah meletak jawatan) mestilah sesuai dengan kedaulatan undang-undang, dan penglibatan Daim dalam hal ini (jika benar) tentunya bertentangan dengan peraturan undang-undang tersebut.

Mahathir mengatakan tidak salah bagi CEP untuk bercakap kepada hakim tertinggi, sambil menambah bahawa mereka mempunyai hak untuk bercakap dengan banyak orang yang kini tidak bersalah kerana mereka tidak dituduh.

http://www.freemalaysiatoday./category/nation/2018/06/13/ramkarpal-wrong-is-wrong-even-if-mahathir-defends-daim/

Leave a Response