Dr M: Perkhidmatan Saya Selaku PM Selama Dua Tahun Hanya Satu Cadangan Dan Mungkin Lebih Lama

share on:

Dr M: Perkhidmatan Saya Selaku PM Selama Dua Tahun Hanya Satu Cadangan Dan Mungkin Lebih Lama

PETALING JAYA: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sepatutnya melepaskan jawatan Perdana Menteri untuk diberikan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam masa dua tahun, tetapi ahli politik veteran itu berkata tempoh tersebut berkemungkinan dilanjutkan.

Dr Mahathir mengakui bahawa dua tahun adalah keputusan awal, tetapi hal itu tidak ditetapkan dalam perjanjian hitam putih.

“Ia (dua tahun) adalah cadangan, tetapi kami tidak menetapkan perkara ini, mungkin lebih awal, atau lebih lewat.

“Keutamaan adalah untuk mengembalikan kekayaan negara dan membina ekonomi kita untuk menjadi lebih mampan.

“Dalam jangka masa pendek, saya ingin mengatasi masalah yang dihadapi sekarang.

“Jika saya berjaya, wang tidak akan menjadi masalah, apa yang akan menjadi masalah adalah hasil kerja kami,” katanya dalam temu bual dengan Sinar Harian yang diterbitkan pada Sabtu (9 Jun).

Bagaimanapun, beliau mengulangi bahawa Anwar akan menjadi penggantinya.

Anwar, yang merupakan pilihan Pakatan Harapan untuk jawatan Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum. Beliau telah menerima pengampunan penuh pada 16 Mei lalu.

Masa lalu yang bertentangan antara kedua-duanya telah menyebabkan keraguan jika Dr Mahathir akan memberi jalan kepada Anwar, walaupun dengan jaminan kedua-duanya akan berlaku.

Anwar pernah menjadi anak didik Dr Mahathir dan timbalan Perdana Menteri, tetapi secara tidak sengaja beliau telah dipecat pada tahun 1998 dan disabitkan kesalahan liwat dan rasuah.

Dalam temu bual itu, Dr Mahathir juga menafikan sebarang penglibatan dalam tahanan Anwar, dengan mengatakan ia adalah bidang kuasa polis bagi menguatkuasakan kedaulatan undang-undang.

“Kes Anwar tidak dilakukan saya, polis berkata, ‘oh, timbalan perdana menteri tidak boleh seperti itu, untuk kita mengabaikan apa yang dia lakukan’

“Sekiranya kita mahu mengikut peraturan undang-undang, kita mesti membiarkan undang-undang itu berjalan walaupun teman kita terlibat,” kata beliau.

Baca lebih lanjut di https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/09/dr-m-my-two-year-stint-as-pm-is-only-a-suggestion/# b64FQAcxdXZ5lpbL.99

Leave a Response