Sultan Selangor Sedih Atas Hasutan Terhadap Raja-Raja Melayu

share on:

Sultan Selangor Sedih Atas Hasutan Terhadap Raja-Raja Melayu

Kerajaan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah sedih atas serangan terbaru dan penghinaan terhadap institusi kerajaan yang bertujuan menghasut rakyat membenci Raja-Raja Melayu.

“Sungguh menyedihkan bahawa hasutan untuk membenci Raja-Raja Melayu telah dilakukan oleh beberapa orang Melayu sendiri,” kata Sultan Sharafuddin pada majlis berbuka puasa bersama penduduk di Masjid Al-Falah dekat sini pada hari Jumaat.

Sultan Sharafuddin berkata peranan Institusi Diraja adalah untuk mengekalkan dan melindungi kedudukan orang Melayu dan Islam serta kaum-kaum lain di negara ini.

“Saya ingin menekankan bahawa Institusi Diraja mempunyai tempat dalam sistem monarki perlembagaan yang diamalkan di negara ini serta ditegakkan dalam Perlembagaan Persekutuan,” tambah Raja.

Beliau juga menggesa rakyat untuk membantu dan menyumbang ke arah pertumbuhan negeri dan negara.

“Jangan hanya mengkritik, menyerang, menyalahkan dan menghina terutama media sosial, kerana bukan sahaja ia akan menyakiti perasaan, tetapi juga memberi kesan negatif terhadap pembangunan rakyat dan negara,” kata Raja.

Baca lebih lanjut di https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/08/selangor-ruler-saddened-over-attacks/#QXXJq0A2ch2YPsY3.99

Leave a Response