Kenapa Sekarang Baru Didedahkan? Kadir Jasin: RM257 Juta Dibelanjakan Untuk Agong Dalam Tempoh 16 Bulan

share on:

Kenapa Sekarang Baru Didedahkan?
Kadir Jasin: RM257 Juta Dibelanjakan Untuk Agong Dalam Tempoh 16 Bulan

KUALA LUMPUR – Kerajaan persekutuan memperuntukkan RM256.9 juta sejak Januari 2017 hingga April ini untuk kemudahan dan kemudahan Yang diPertuan Agong, menurut pemberita berpengalaman Datuk A. Kadir Jasin.

Kadir menggunakan angka itu untuk menyampaikan bahawa kebajikan dan kepentingan raja-raja Melayu dilindungi sepenuhnya, ketika mengulas mengenai pertikaian yang telah diselesaikan sekarang atas pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara (AG).

“Saya tidak berani mengatakan bahawa Raja-raja tidak begitu yakin pada hari ini berkenaan kedudukan mereka di mana mereka perlu dijamin dan dihiburkan.

“Sebaliknya saya fikir Raja-raja berkeyakinan sebagaimana biasa. Mengapa? Mereka dijamin oleh Perlembagaan, diberikan dengan kemewahan, kekayaan dan mahupun Datuk Seri Anwar Ibrahim mencium tangan mereka!

“Selama 16 bulan hingga April tahun ini, sejumlah RM256.9 juta telah diperuntukkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk tujuan penginapan, kediaman dan istana, barangan peribadi, pesawat dan pengangkutan, peralatan latihan dan pengiring, pakaian dan upacara barangan, hadiah dan cenderahati, lawatan luar negara dan gaji pegawai istana,” tulis beliau pada laman blognya semalam.

Dia walaubagaimanapun tidak menyatakan sumber maklumatnya mengenai belanja persekutuan di istana. Menurut Perbendaharaan, kerajaan memperuntukkan RM13.5 juta setahun untuk Agong.

Kadir berkata, seperti semua rakyat Malaysia, Raja-raja juga terikat oleh Perlembagaan Persekutuan.

Perlembagaan Persekutuan juga merupakan dokumen yang mana Agong memperoleh kuasa dan autoriti, katanya.

“Perlembagaan yang menjamin hak pelarian yang tidak mempunyai tempat tinggal yang tenggelam di lorong belakang Chow Kit juga menjamin hak Raja yang tinggal di Istana Negara yang bernilai RM650 juta,” tulisnya.

Dalam masa sama, beliau menyatakan bahawa Perlembagaan Persekutuan telah dipinda pada tahun 1993 untuk menjelaskan sejauh mana kekebalan Raja-Raja, yang dikategorikan sebagai langkah yang diambil untuk “mempertahankan lagi institusi diraja”.

Agong dan kerajaan persekutuan dilaporkan tidak bersetuju dengan pencalonan calon bukan Melayu untuk menjadi AG.

Bagaimanapun, Sultan Muhammad V mengucapkan terima kasih kepada Thomas untuk menggantikan Tan Sri Apandi Ali dalam peranannya.

 

Artikel ini diterjemah dari pautau https://www.malaymail.com/s/1638868/kadir-jasin-rm257m-spent-on-agong-in-16-months

Leave a Response