Pakar Ekonomi: Derma Untuk Menyelesaikan Hutang Kerajaan Amat Memalukan, Rekod Buruk

share on:

Pakar Ekonomi: Derma Untuk Menyelesaikan Hutang Kerajaan Amat Memalukan, Rekod Buruk

GEORGE TOWN: Seorang pakar ekonomi berkata, kutipan derma kepada kerajaan untuk mengurangkan hutang negara tidak pernah berlaku sebelum ini dan kemungkinan yang pertama seumpamanya di dunia.

Bagaimanapun, bekas Timbalan Setiausaha Agung Kementerian Kewangan, Ramon Navaratnam berkata walaupun kebanyakannya mungkin akan menyokong tindakan tersebut atas faktor semangat patriotik, langkah itu mungkin menetapkan rekod buruk dalam menguruskan kewangan negara.

Hari ini, kerajaan mengumumkan penubuhan Tabung Harapan Malaysia, satu usaha derma sukarela untuk “membantu meringankan” hutang negara.

“Walaupun ianya inisiatif yang patut dipuji, namun ianya kelihatan tidak adil bagi rakyat untuk menyelamatkan kerajaan.”

“Ianya memalukan rakyat di mana mereka dijangka untuk menyelamatkan hutang kerajaan. Lagipun, status kewangan negara bukanlah terlalu merudum sangat serius, ataupun kita sangat tertekan dalam bajet setakat ini.”

“Ini sememangnya satu perkara yang tidak baik kerana ia mungkin menggalakkan kerajaan melonggarkan pengurusan hutang dan mengharapkan orang untuk menyelamatkan mereka,” kata bekas Presiden Transparency International ketika dihubungi.

“Saya lebih suka kerajaan melakukan lebih banyak usaha untuk mengurangkan rasuah, pembaziran dan meningkatkan persaingan serta produktiviti dalam ekonomi.”

Ramon berkata jika dana yang dicadangkan itu dijalankan, sumbangan itu harus digunakan untuk membantu golongan miskin terutama bagi golongan berpendapatan rendah.

Beliau berkata sumbangan itu harus diberikan kepada badan amal yang dikawal kerajaan dengan rekod yang baik atau NGO dengan rekod bersih membantu golongan yang memerlukan.

“Saya ragu mereka akan mengumpulkan banyak wang. Tetapi jika mereka melakukannya, terdapat banyak ruang untuk membantu kumpulan Bawah 40,” katanya.

Ramon berkata kerajaan harus menyatakan betapa ia diharapkan untuk meningkatkan dan juga menetapkan tarikh tamat untuk pemberi derma.

“Pengecualian cukai untuk derma itu boleh menarik penderma yang lebih besar daripada syarikat.”

Pada masa ini, hutang kerajaan rasmi adalah RM686.8 bilion, iaitu 50.8% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar.

Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) baru-baru ini berkata keadaan hutang di Malaysia adalah “terkawal”.

Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Ali Salman berkata belanjawan tahunan negara adalah “sangat mencukupi” untuk membayar hutang, dengan 11% belanjawan diperuntukkan.

Beliau berkata satu-satunya masa untuk bimbang adalah jika 30% daripada bajet pergi ke arah pembayaran balik pinjaman.

Berita ini diterjemahkan dari pautan berikut :

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/05/30/economist-donation-drive-to-settle-govt-debts-embarrassing-bad-precedent/

Leave a Response