Generasi Reformasi Sudah Maafkan Mahathir?

share on:

Generasi Reformasi Sudah Maafkan Mahathir?

Oleh : Mohammad Mujahid

Slogan ‘Reformasi’ yang dilaungkan 20 tahun dahulu kini menimbulkan persoalan adakah Datuk Sri Anwar Ibrahim betul-betul memaafkan Tun Dr Mahathir yang pernah memfitnah dan memecatnya dari jawatan Timbalan Perdana Menteri suatu ketika dahulu?

Terbaru, DAP dilihat mengeluarkan kenyataan di laman Facebook rasminya seolah-olah cuba menjadi orang tengah mendamaikan antara Mahathir dan seteru politiknya, Anwar Ibrahim.

“Biduk lalu kiambang bertaut, begitulah adatnya. Kembali bersatu hati, menyusun gerakan, melupakan perselisihan, memaafkan kesalahan; demi masa depan negara. Kerana Malaysia milik kita bersama.

“Selepas 20 tahun saling berseteru, Tun Dr Mahathir bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan saling berjabat tangan, bertukar senyuman,” tulisnya.

Menariknya Pilihan Raya kali ini menyaksikan gelombang generasi era 90 an yang membesar dengan kisah-kisah tragis antara ‘Mahathir & Anwar’ yang kebanyakannya merupakan pengundi baru dalam PRU ke 14.

Selain itu, Mahahtir juga cukup dikenali sebagai punca kezaliman ke atas Marhum Ustaz Ibrahim Libya dan anak-anak muridnya dalam peristiwa Memali pada tahun 1985, akta ISA dan isu penarikan bantuan PERKAPITA ke atas Sekolah Agama Rakyat (SAR).

Selain itu, adakah anak-anak muda ini akan memberi sokongan kepada DAP salah sebuah parti komponen Pakatan Harapan yang dikenali dengan sikap sinis beberapa orang pimpinannya terhadap Islam?

Terbaru, PAS menawarkan Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS) dan Dokumen Hijau sebagai rangka dalam pentadbiran negara dan penyelesaian masalah ekonomi yang berteraskan penyelesaian Islam.

Leave a Response