Buat Ibu Bapa Yang Ada Anak Lambat Dapat Mengaji Al-Quran Dan Membaca, Baca Teguran Dari Allah Ini

share on:

Buat Ibu Bapa Yang Ada Anak Lambat Dapat Mengaji Al-Quran Dan Membaca, Baca Teguran Dari Allah Ini

Oleh: Puan Farhan

Bacalah perkongsian Ustazah Hafizah yang ‘ditegur’ oleh Allah S.W.T saat menghadapi kesusahan dalam mengajar anaknya mengaji.

 

Ustazah Hafizah menceritakan bahawa dia mempunyai seorang anak lelaki yang lambat dapat mengaji.

 

Kata Ustazah, anaknya itu lahir lahir sahaja sudah lemas dan terpaksa duduk di nicu selama seminggu. Anak itu istimewa sikit kerana lambat boleh bercakap dibandingkan dengan anak anak yang lain.

Lambat boleh bercakap.

Lamabt boleh membaca.

Lambat mengenal huruf.

Lambat membaca quran.

 

Ustazah ajar setiap hari anaknya tapi dia lambat untuk faham, walau diajar berkali-kali. Bila anaknya itu ke sekolah, ustazah di sekolah juga berasa sukar untuk mengajar anaknya. Sampai ustazah tanya

 

“Tak mengaji kat rumah ke?”

 

“Mengaji Ustazah,” si anak menjawab jujur.

 

Lalu ustazah ini ‘soal siasat’ siapa emaknya. Terkejut ustazah bila tahu ibunya adalah Ustazah Hafizah.

 

Jadi, bila si anak memberi tahu siapa dirinya, ustazah berasa sedikit tertekan. Ustazah kata dia malu dan segan. Yelah, anak ustazah tapi baca quran kurang lancar. Macam mana?

 

Kemudian ustazah ‘push’ anaknya setiap hari untuk baca quran dan ustazah menjadi garang. Sampaikan ustazah kata anaknya menjadi takut kepadanya.

 

Ustazah ajar berkali-kali. Masih juga tak dapat. Sampai ustazah jadi frust dan dia berhenti menyuruh anaknya mengaji.

 

Lalu ketika itu dia membuka al-quran dan membaca surah yang dibuka secara random.

 

Surah Ar Rahman; Ayat 2 yang bermaksud: “Dialah yang mengajarkan Al-Quran”

 

Jika kita membelek tafsir al-quran, maksud ayat ersebut ialah Allah sendiri yang mengajar al-Qur’an kepada kita, bukan orang lain.

 

Guru atau ustaz yang mengajar itu hanya menyampaikan sahaja. Tapi yang memberi pemahaman adalah Allah sendiri.  Akhirnya, pemahaman itu dari Allah juga. Kalau Allah tak beri, kita pun tidak dapat.

 

Kadang-kadang, pengajaran yang diberikan sama, tapi pemahaman anak tidak sama.

 

Dua orang murid duduk dalam kelas yang sama, ‘follow’ pembelajaran yang sama, tapi kadang kadang pemahaman mereka tidak sama. Ini menunjukkan pemahaman itu diberikan oleh Allah. Ini menunjukkan Allahlah sebenarnya guru yang mengajar.

 

Ada orang yang Allah S.W.T mudahkan penerimaan ilmu, namun ada orang laluan menuju ilmu itu terasa gelap dan payah.

 

Jadi ustazah kata, bila dia baca surah itu dia terasa tersentak. Bagaikan ditegur direct dengan tuhan. Ustazah rasa bersalah kerana marah anaknya yang lambat faham bila diajar.

 

Ustazah rasa kesal kerana tidak meminta pertolongan dari Allah S.W.T untuk memahamkan anaknya. Kata Ustazah, dalam mengajar anak jangan rasa anak akan faham dengan kehebatan kita mengajar. Tetapi semua itu atas bantuan tuhan-Dia yang memberi kefahaman kepada anak kita.

 

Sejak hari itu ustazah fokus kepada meminta kepada Allah S.W.T  supaya anaknya diberi kefahaman. Ustazah tidak fokus untuk mengajar anak tanpa henti, tetapi ustazah kata ajar sedikit-sedikit dan banyakkan mengadu dan memohon kepada Allah untuk kefahaman si anak.

 

Lama kelamaan anak ustazah mampu membaca quran perlahan lahan dan akhirnya sekarang dia menjadi hafiz.

 

Belajar sesuatu tak?

 

Kalau ada anak yang lambat begini jangan marah anak kerana lambat faham. Tetapi sebaliknya mengadu lah pada Allah; Dia yang memberi faham.

 

Kita usaha untuk mengajar anak, tetapi dalam masa yang sama jangan hanya berharap kepada kekuatan diri kita sahaja untuk membuatkan anak faham. Tetapi berharap lah pada Allah S.W.T untuk membantu kita.

 

InsyaAllah.

 

Leave a Response